Catering | Jídlo na svatbě v 21. století

VYDÁNO: 2020-06-28

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Přestože nejsem ani šéfkuchař, ani gastro specialista, rád bych se s Vámi v tomto článku podělil o své mnohaleté zkušenosti se stravováním na svatbách.

Dostatek kvalitního jídla a pití ke svatebnímu veselí patří již po staletí. Pro zajímavost mohu na úvod připomenout, že když Ježíš proměnil vodu ve víno, bylo to právě na svatbě a bez historicky známé záchrany by se svatba vlastně vůbec nekonala.

Zatímco v historii se na svatbách hodovalo po mnoho dnů, v současné době se jedná na nejvýš o víkend a je tedy vhodné hosty nejen zasytit, ale pokrmy také zaujmout, a to poměrně za krátký čas.

Přestože už se těším, až níže popíši své nápady, musíme začít tématem hygieny. Desítky příběhů, jak svědkyně vezla na klínu "tatarák" po D1 či jak se na svatbě s rozpočtem půl milionu korun mylo nádobí ve škopku bez tekoucí vody vynechám. S naléhavostí ale připomenu, že svatba se musí konat v nekompromisně čistém prostředí a všichni zúčastnění dodavatelé by měli dbát na základní hygienická pravidla, aby připravené pokrmy byly zdravotně nezávadné. Jen tak budete mít jistotu, že si hosté odnesou skvělé zážitky, nikoliv střevní problémy.

Jak pojmout koncept stravování a kdo se o jídlo a nápoje postará není úplně lehké téma, rád Vám poradím v rámci konzultací. Byť nerad, musím ale prozradit, že jakákoliv neprofesionální varianta zatím nikdy nedopadla ideálně. Ať už se jedná o verzi každý z rodiny zařídí část či se spojí síly rodiny a profesionálů, výsledný efekt nebývá perfektní. Stejně tak prosím nezapomínejme, jak složitá je cesta pokrmu či nápoje z velkoobchodu až na svatební tabuli. Dostatečný prostor v (chladícím) voze, velkokapacitní lednice a mrazáky, stovky kusů příborů a talířů, desítky ubrusů.. a to je jen úplný začátek. Doporučuji tedy nechat svatební stravování na profesionálech, navíc, zvláště mimo Prahu najdete menší firmy se skvělými referencemi, které se o náročný úkol postarají s lehkostí a za rozumné peníze.

Největší změny ve stravování zažívá nejen celkový koncept, ale také svatební oběd. Ten by měl nyní reflektovat velmi častá dietní omezení svatebních hostů. Více druhů pokrmů bývá pro větší množství osob nereálné nejen připravit, ale také dle zasedacího pořádku správně servírovat. S velkým nadšením mohu doporučit oběd, kdy je servírovaný pouze předkrm a polévka a hlavní chod je formou rautu. Stále se jedná o velmi důstojnou variantu nejen pro nejbližší rodinu, ale řešení také velmi praktické.

Protože grilovaným večeřím se věnuji v jiném článku, mohu přejít k nápadům, které zahrnují celkový koncept jídla a nápojů na svatbách. Stylem mne nejvíce láká kuchyně jižní Evropy – menší porce (vč. španělských tapas), lehké, kvalitní a čerstvé suroviny nenáročné na přípravu a například průběžné servírování. To je přesně to, co svatby v 21. století z mého pohledu nutně potřebují!

Česká kuchyně nemusí nutně zůstat pozadu, jen porce mohou být menší a strava lehká. Správně připravená svíčková z vyzrálého hovězího s odlehčeným knedlíkem se dá bez debat servírovat i v srpnovém počasí.

Vše by mělo ale začínat přivítáním hostů, ať už je svatba kdekoliv, doporučuji hosty rozmazlovat od začátku do konce, průběžné servírování je opravdu velmi důležité.

Úplným základem konceptu, který pozvedne Vaši veselku do opravdu jiné dimenze může být:

Z moderních dobrot mohu doporučit např. ryby, cizrnové kuličky, mini caprese, domácí sorbety, kvalitní zeleninové saláty a ovoce, domácí paštiky, vyzrálé hovězí maso, drůbež, kvalitní šunky a sýry, zeleninové dorty (Quiche), domácí chléb apod.

Pokud Vás tyto myšlenky zaujaly, nezapomeňte prosím tento koncept doplnit vhodnými nápoji, jak jistě tušíte, sud piva a krabicové víno Vám v 21. století stačit nebude.

Pro zajímavost, na svatbách jsou velmi populární, ale často opomíjená lehká růžová vína, jejich spotřeba může dokonce dosáhnout podobného množství jako u vín bílých, což je informace poměrně překvapivá. Velké nadšení obvykle způsobí také sekty, ideální jsou ale samozřejmě prosecca.

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013