Jak na optimalizaci svatebního rozpočtu?

VYDÁNO: 2020-03-24

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Přečtěte si tento článek a dozvíte se více. Kuba se organizaci společenských akcí a koordinátorským službám věnuje 20 let. Pomáhal zajistit více než 4 000 společenských akcí. Je autorem kurzů pro svatební koordinátorky, realizoval přes tisícovku svateb a po celé republice poskytuje snoubencům odborné konzultace.

Co vlastně optimalizace znamená?

Přestože si nevěsty představí spíše drsné omezování a škrtání, vůbec tomu tak není. Z definice vyplývá, že optimalizace přináší stabilitu, vyšší efektivitu a nižší náklady. Jednou větou se jedná o lepší využití svých financí.

Pro které snoubence se optimalizace hodí?

Optimalizace rozpočtu se hodí úplně každému. Díky ní nejen vylepšíte svatbu, ale sekundárně obvykle i ušetříte. Pak je samozřejmě i varianta, kdy se tolik nehledí na efektivitu, ale zejména na nižší náklady. Optimalizaci bych doporučil opravdu na každé svatbě a každému, kdo si váží svých peněz.

Není to tedy to samé jako šetření nebo škrtání?

Určitě ne. Šetření nebo škrtání ve svatebním rozpočtu má obvykle za následek snížení kvality svatby. Optimalizace přináší jak snížení rozpočtu, tak zvýšení kvality služeb. Je to vlastně více muziky za méně peněz.

Když nevěstám optimalizujete rozpočet, jak to probíhá?

Svatební kyticeNejprve si pečlivě popovídáme, jak to mají vlastně nastavené. Jaké jsou jejich priority a cíle. Tedy, co je pro ně důležité a jaký má mít svatba efekt. Mimochodem, nevěsty mají většinou skvělé cíle, ale zbytečně krkolomnou cestu. Některým párům pomáhám i srovnat si myšlenky a definovat jejich priority, bez toho by to nešlo.

Optimalizace většinou začíná vysvětlením, že Fabii kola z Mercedesu nevylepší a obráceně by to také nefungovalo. Služby a celý svatební koncept by tedy měl být v harmonii, v souladu. To je jeden z hlavních cílů.

Pak je také důležité, proč rozpočet optimalizovat. Někdy rozpočet prostě jen „přeteče“ a je potřeba ho krotit, někdy jde o nějaké finanční starosti v zaměstnání, ženich třeba nedostane očekávané prémie nebo nevěsta podnikatelka nezíská důležitou zakázku. Velmi častá varianta je zcela obyčejná, nevěstám prostě záleží, aby se finance správně využily. A pak je i možnost zcela opačná, kdy se optimalizací rozpočet zvýší, protože v původní verzi se nedostatečně utrácelo za velmi důležité položky.

A jak se pokračuje?

To se špatně popisuje, protože tu optimalizaci dělám zcela přirozeně a s lehkostí. Tím, že jsem zažil opravdu velké množství svateb mám v hlavě spoustu podnětů, zkušeností a statistiky. Navíc každá svatba je úplně jiná. Velmi typická je ztráta i desítek tisíc za drobné nebo zbytečné položky. To si laik uvědomí až po svatbě, kdy je samozřejmě pozdě. Pak jsou časté nedostatky v gastronomii, někdy je jídla opravdu zbytečně moc, jindy žalostně málo. Často také říkám, že by zážitky měly tvořit až 30 % rozpočtu. Velmi mě tedy baví přesouvat ušetřené finance právě do zážitků.

Těžko se o tom mluví konkrétně, protože každá svatba je jiná, snoubenci mají různou představu a přání. Rozhodně to ale není proces bolestný nebo náročný. Nevěstám se naopak velmi uleví a já si moc vážím, že jsem jim mohl pomoci.

Na čem lze tedy ušetřit?

Jak jsem zmiňoval, není to vyloženě o šetření. Nejdříve si dovolím tři poznámky. Každá svatba je opravdu jiná, tedy jedna plus jedna nikdy není dva. To otázku trochu komplikuje. Pak je také důležité, že svatby jsou jednou za život. A pokud je deset tisíc jedna pětina měsíčního příjmu obou snoubenců, v jejich životě to nebude hrát žádnou roli, opravdu. A poslední poznámka, nevěsty si například myslí, že počet hostů zásadně ovlivňuje rozpočet. Není tomu tak, protože většina položek od obřadu, po šaty nebo fotografa je konstantní. To je velmi důležité.

Obecně ta optimalizace často funguje tak, že z rozpočtu 200 tis „ušetřím“ 40 tisíc a za 30 tisíc doporučím na zážitky. Pokud je ale potřeba opravdu šetřit, nikoliv optimalizovat, pak se dá často rozpočet snížit o 20 – 35 %, což může být nejen v krizové situaci spousta peněz.

Harmonie, o které jsem mluvil, například znamená, že na svatbě v hasičárně nejsou potřeba šaty od návrháře, které spolknou půlku rozpočtu. Pak často nezbude ani na řízky. Na ty „holčičí“ položky ale sahám velmi nerad, nevěsty jsou na ně samozřejmě citlivé. Spíše se snažím, aby se ušetřilo na položkách, které nejsou pro svatbu a spokojené hosty opravdu zásadní. Nikdy bych si například nedovolil šetřit na fotografovi.

Pro zajímavost, kolik vlastně průměrná svatba stojí?

Hodně záleží, jak široce bychom to průměrovali. Pokud bychom mezi sňatky počítali i dva důchodce, kteří pozvou na oběd vnoučata a tím to končí, byl by průměr i pod 100 tisíc. Takový ten reálný průměr by byl ale o hodně vyšší, nevěsty často utratí 100 tisíc jen za pronájem svatebního místa. Díky tomu bych odhadoval 200 – 250 tisíc, poměrně často je to i o hodně více. Pokud bych to měl ještě upřesnit, odhadnul bych celkový průměr v ČR na 195 tisíc korun. Jde také o metodiku, osobně do rozpočtu nerad zařazuji prstýnky a oblek ženicha.

Další zajímavostí je, že kdybyste se na stejnou otázku zeptali před pár lety, průměry by byly poloviční, ceny služeb rostly opravdu nepředstavitelným tempem.

Pak je také důležité, že jako národ nemáme rádi závist. Je tedy zcela typické, že téměř všichni záměrně uvádí rozpočet nižší nebo některé položky vynechávají. Navíc nevěsty si zpětně přehnané utrácení z principu nepřipouští. Dopátrat se tedy reálných čísel je velmi obtížné.

Kam dál?

Konzultace, poradna, kurzy pro svatební koordinátorky
Další články se svatební tématikou
Fotky ze svateb

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013