Výběr svatebního fotografa

VYDÁNO: 2013-12-07

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Určitě jste si už všimli velmi široké nabídky svatebních fotografů. Jejich běžná cena je šest až osmnáct tisíc korun, někdy i výrazné více. Protože video služby ustupují do pozadí, věnujte prosím výběru služby velkou pozornost – je to vlastně Vaše jediná památka, navíc na celý život. Kvalita služeb se velmi liší a vyšší cena nebo delší praxe kvalitu nezaručují.

Důležité faktory služeb a pořadí důležitosti

Rozhodně doporučuji osobní setkání s fotografem (nebo i více fotografy), porovnejte přístup, sympatie, nadšení, lidskost, povahovou neutrálnost apod. To bych ale trochu předbíhal. Nejprve se inspirujte např. v zahraničí a ujasněte si, jaký styl Vám vyhovuje. Váš styl (možná lépe řečeno vkus) porovnejte s nabídkou a porfoliem svatebních fotografů na trhu. Váš dodavatel potřebuje důvěru a volnost, včas se tedy rozhodněte, zda je to opravdu ten pravý. Nečekejte prosím, že fotografa přemluvíte k jinému stylu, než je mu vlastní.

Přestože tento obor není má specializace, vídám poslední dobou několik trendů.

První spočívá v použití systémových blesků, což má řadu výhod (světlo si fotograf vytvoří i tam kde není) i nevýhod (blesk může úplně změnit atmosféru daného snímku).

Druhým zajímavým trendem je „available light photography“, tedy využití přirozeného světla. Dnešní fotoaparáty vyšších řad umí fotit i za velmi slabého osvětlení a v kombinaci se světelným objektivem fotografie můžou dokonale zachytit danou atmosféru. Navíc fotograf neruší obřad nebo zábavu neustálým "blejskáním".

V poslední době je také rozšířené fotografování pomocí teleobjektivu (z větší dálky). Díky tomu se hosté chovají přirozeně a fotograf kolem nich nemusí neustále poletovat. Na druhou stranu široký objektiv (fotografování z blízka) umožňuje vytvořit lepší prostorovost a diváka doslova vtáhnout do děje. I proto potřebujete osobnost, která bude hostům sympatická! Nejlepší fotografie jednoduše vznikají zblízka!

Dnešní svatební fotografie může být silně zaměřena na kvalitní post produkci, tedy úpravu fotografií. Zda si přejete fotografie jen lehce vyretušované, či zářivé (až kýčovité) barvy, fotomontáže apod. je jen na Vás. Vše pečlivě domluvte, ať jste s výsledkem opravdu spokojeni. Pokud vyžadujete důraz na postprodukci, není vhodné volit reportážní styl focení.

Určitě fandím reportážnímu stylu fotografování a vyprávění příběhu pomocí fotografií, není ale vždy nutné, aby fotograf nevěstu "znervózňoval" již od brzkých ranních hodin, všechny detaily je lepší předem dohodnout. Stejně tak je velmi častou chybou, že se balíček služeb – omezený množstvím hodin – "plýtvá" právě na přípravy. Zachycení večerní atmosféry je nesmírně důležité, pokud tedy máte omezené finance, zvažte vhodný rozsah služeb. Delší časové balíčky fotografů velmi doporučuji (!), dodavatel se lépe sžije se svatebními hosty a fotografiím dodá nový rozměr. Pro jistotu připomínám, že fotografie jsou památkou na celý život, rozhodně není na místě šetřit.

Focení novomanželů je skvělý prostor, jak využít kreativitu fotografa. Fotograf je tam pro Vás – využijte ho! Novomanželské fotografování se snažte rozdělit na dvě nebo více částí. Přestože v zahraničí je zcela běžné mnoha hodinové focení, je důležité si uvědomit, že neprobíhá ve svatební den. V den svatby doporučuji focení věnovat max. 2 x 30 min, aby se hosté nenudili, stejně tak ženich si někdy od focení rád odpočine a navíc – Váš čas je v den svatby velmi vzácný. V případě, že plánujete obřad v odpoledních hodinách, není špatným nápadem focení před obřadem. Na vše bývá větší klid. Ale potom je nutné počítat s tím, že ženich před obřadem uvidí nevěstu, byť třeba v letních šatech.

Nezapomeňte prosím na svatební fotoknihu. Ideálně ji objednejte předem u vybraného fotografa. Znáte to – po svatbě nebude čas. Závěrem citát z Kvalitnifotky.cz: "Digitální éra nám dala pomalu zapomenout na to, jak vypadá fotka na fotopapíře. Nechali jsme se strhnout jednoduchostí digitální prezentace a zapomněli na kouzlo, které souvisí s vyvolanou fotografií. Ta vůně a cesta, kterou urazila, jí dávají nový rozměr."

Konzultace a poděkování: Jindřich Štěrba, svatební fotograf a Jan Tichý, svatební fotograf

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013